27 de setembre del 2011

Últim Dia a Bamako

Últim dia per terres africanes. Un cop més, el temps ha passat volant. Matí de tranquis llegint en una pastisseria i per la tarda vaig anar a una piscina municipal a refrescar-me una mica ja que la calor era molt sufocant.

Per la nit vaig preparar les alforges, vaig empaquetar la bici i em vaig dirigir a l’aeroport.
Un cop a l’aeroport, els de Royal no sabien que fer amb aquella capsa tant gran, van passar deu minuts tot preguntant-me una vegada i una altre si realment hi havia una bici allà dins. Finalment els de Royal no em van cobrar cap suplement, cosa que em va sorprendre gratament.

En resum, una aventura molt guapa, i des del meu punt de vista, en absoluta perillosa.

A tots aquells indecisos, els recomano perdre la por i fer un viatget d’aquest estil J


Finalment, repassant GPS i conta, m'han acabat sortint uns 700km rodats en bici i tants altres en autobús local.



Recomanacions:

-          Perdre la por a fer un viatge d’aquest tipus, que hi ha molt a descobrir
-          No fer molt cas de les “recomanacions de viatge” del MAEC
-          Preparar-se bé les etapes i fer-se amb un GPS
-          Paciència, que a Àfrica es respira un altre ritme...

"Vosotros, los europeos, tenéis los relojes, pero nosotros tenemos el tiempo", proverbi africà






26 de setembre del 2011

Bamako

Vaig aprofitar el dia per recórrer Bamako en bici tot fent algunes compres. Molt recomanable la botiga de indigo.com.ml

Circular en bici per Bamako és un pèl arriscat, els cotxes et passen a un pam i hi ha molt soroll i contaminació, encara que res envejable a qualsevol altra capital africana. Però al final li acabes agafant el gust a Bamako, a l’acabar el dia havia fet 25km per la ciutat!







25 de setembre del 2011

De retorn a Bamako

Pel matí, mentre esmorzava, vaig fullejar el mapa i vaig avaluar la possibilitat d’anar a Koulikoro o Bamako en bici.

Quedaven més quilòmetres dels que em pensava, una mica més de 400, i en tres dies ja marxava, una pena, pel que vaig buscar un autobús per anar cap allà.

No sortia cap bus de Bittar Transport fins les 18h. La companyia de Somatra tenia un autobús diari a les 08h però ja l’havia perdut. El bus de Bani ja estava ple i no em van deixar pujar.

Finalment vaig trobar una quarta companyia una mica clandestina que em van dir que en quinze minuts sortiria. Innocent de mi, vaig comprar el passatge sense saber que estaria esperant l’autobús dos hores i mitja. Al cap d’una estona d’esperar els hi vaig dir que ja havien passat els 15’, i em van dir que en 10’ sortiria. Paciència, vaig seguir llegint...

El trajecte se'm va fer llarguíssim i horrible, el bus estava pel retir i el van omplir a més no poder. El passadís central també el van omplir de gent. El pitjor trajecte en bus que vaig fer va ser, sens dubte, aquest.


Vaig arribar a Bamako de matinada.















24 de setembre del 2011

Dia de descans a San

Després de la llarga etapa del dia anterior, dia de descans a San. Me l’imaginava un poblet de quatre cases però em va sorprendre la grandària i tranquil·litat que es respirava allà, similar a Ségou en alguns aspectes. Vaig agafar la bici per anar a donar un volt pel poble. De ràpida i còmode que és la bici pràcticament t'oblides de caminar!

Per menjar vaig anar a un “Restaurant” que vaig veure anunciat a la guia i, ximple de mi, pensant que em durien una carta amb el menú a escollir, vaig anar a la barra i l’únic que vaig poder escollir era si volia un plat de patates, d’arròs o de cuscús, sengles amb salsa de carn.





23 de setembre del 2011

Setena Etapa en Bici: Timissa - San, 125km

Em desperto amb sons de percussió ja que davant de la casa estaven preparant una actuació. Em va bé ja que m’espera una jornada dura, em queden 125km per arribar a San i la intenció és arribar el mateix dia.

Estic una estona amb els percussionistes i després començo la meva jornada laboral, ai, dic, cicloturista! Estic a uns 15km del “Carrefour de Djenné”. El Carrefour és on els autobusos fan parada per recollir passatge i on la gent pot estirar les cames i comprar menjar.

El recorregut de Timissa al Carrefour el vaig fer per una pista molt agradable i tranquila. Vaig haver de creuar un altre bassal d’uns dos pams de profunditat que, per sort, un motorista va passar abans mostrant-me la seva traçada.

Vaig descansar al Carrefour uns deu minuts, em vaig prendre una cola i unes galetes, vaig omplir bidons i vaig prosseguir la meva ruta cap a San. Ara si, seria asfalt tot el trajecte. I tenia ganes de rodar per asfalt ja que les pistes que havia pres els dies anteriors m’havien desgastat bastant.

Les primeres dos hores rodo bastant ràpid, 23kmh. Segons el GPS, si mantinc aquesta mitja, al migdia seré a San. La tercera i quarta hora baixo una mica la mitja i aconsegueixo creuers de 18kmh.

Parada a un poble per descansar i agafar forces. Sort que hi havia un bar i em vaig prendre 4 refrescs seguits per hidratar-me. Després m’agafa una mica el baixó ja que encara estic molt lluny de San i hi ha molts falsos plans que acaben podent amb mi. Em queden uns 50km per arribar i estimo que arribaré just abans que enfosqueixi, vora les 18.30h o així.
Tot i que la carretera asfaltada dóna una mica de volta va ser la millor opció. Vaig veure al mapa una pista que anava camp a través però no em vaig atrevir a agafar-la ja que segur que hi haurien hagut imprevistos.

Ja trobava a faltar les punxades...i, llantasso, em vaig menjar un sot insalvable! Arreglo càmera i uns policies em diuen que estic a només 14km d’arribar.

Els últims trenta minuts els vaig fer amb la lot en mà per il·luminar-me, vaig trobar a faltar el frontal! No portava llums a la bici ja que pensava que no les utilitzaria.

Recomanació: molt útil el retrovisor a la bici ja que a l'avançar-te un camió, autocar, cotxe o similar l’esglai serà menor!

Una de les etapes més dures per haver recorregut tants quilòmetres. En alguns trams vaig trobar a faltar un altre rodador per posar-me a roda.





22 de setembre del 2011

Sisena Etapa en Bici: Segué - Timissa, 65km

El dia 22 és festa nacional a tot Mali, festa de la independència. Al poble on vaig fer nit, Segué, el van adornar amb confeti i banderes del país, la canalla feia un campionat de lluita i guanyava el que aconseguia treure als seus contrincants del cercle, delimitat per sacs de ciment. Animaven el poble amb música a la plaça i em vaig trobar a dos monges espanyoles que estaven de missió en aquella zona.

El pare de la família que em va allotjar, Theodore, em volia regalar una samarreta típica del País Dogón, però no la vaig acceptar ja que les alforges anaven plenes. També em va comprar uns refrescs i aigua per la bici, molt amable aquell bon home. Em va acompanyar amb la seva moto els primers 6 quilòmetres per a que no em perdés i em va dibuixar un plànol amb els pocs poblats pels que hauria d’anar passant per arribar a San. El plànol em va ser de gran ajuda ja que ni en el GPS ni en el mapa apareixien aquells poblats deixats de la ma d’Alà. Vaig començar a rodar sobre les 10h.

Diguem-ne que, al principi, la ruta estava sent entretinguda ja que pràcticament no hi havia camí o te l’havies d’anar imaginant, era camp a través i havia de desxifrar els senders i rodar sempre pel més ample. Fins que vaig agafar un camí equivocat, que em va acostar a 40km de Burkina. En aquella gran explanada no em trobava a ningú, semblava que el temps s’hagués aturat i vaig estar unes dos hores sense passar per cap poblat.

Per sort, vaig acabar trobant el “camí principal” que em va dur a un poble on un jove parlava francès. Li vaig comprar un suc i em va dir que anava per bon camí. Li vaig mostrar el plànol que m’havia dibuixat en Theodore i em va senyalar el poble on estàvem, Konodé. Ja només faltaven 30km per arribar a Timissa!!!

Després el camí millorava substancialment. Com que hi havia pocs poblats i força separats entre ells, anava parant a a cada un d’ells a descansar. Sempre era l’atracció per aquells negrets, no sé si es sorprenien més al veure a un blanc per les seves terres o de veure aquella bici tan estranya. O potser ambdues coses!
Ja només estava a uns 5km de Timissa quan va començar a ploure, poc però suficient per mullar-se. A això que em trobo un bon bassal d’aigua d’uns 15m de llarg el qual m’impedia continuar, vaig tirar enrere i vaig prendre una altra senda i al cap de res em vaig trobar un altre gran bassal que tampoc em deixava continuar. Sabia que el poble on faria nit no estava molt lluny d’allà  però no sabia exactament on era i no hi havia ningú per preguntar.

Ja una mica desesperat perquè allò semblava un joc de prova error de trobar el camí bo sense rierol, vaig prendre una altra bifurcació i, com no, un nou bassal d’aigua més gran que el primer. Per sort, hi havia un home que s’estava banyant i li vaig preguntar on estava el maleït poble i quin era el camí correcte per arribar a ell. Em va dir que havíem de creuar el riu. I aquí ve el millor, em vaig descalçar, li vaig deixar una bamba que es va posar al cap per protegir-se de la bici i...va carregar bici i alforges al seu cap!!! Òbviament després li vaig donar uns quants CFA’s. Vam anar junts en bici al poble que estava a poc més d’un quilòmetre. L’home em va presentar una família que m’acolliria.

Concloent: etapa d’amor odi.

Dutxa amb cubell d’aigua al corral, sopar i a descansar.





21 de setembre del 2011

Cinquena Etapa en Bici: Bankass - Segué, 52km

Intento començar la ruta per un camí que em marcava el GPS. Aquest camí era pràcticament inexistent, a la vegada que molt sorrenc i complicat. Faig un parell de quilòmetres i desisteixo. Torno enrere i prenc la pista que m’havien recomanat. Als vint i cinc quilòmetres trobo un camí a esquerres que condueix a Segué. Trec el mapa i...voilà, apareix! Així que agafo aquell camí, que, poc a poc anirà degenerant fins a ser intransitable en alguns trams degut a la gran quantitat de sorra que hi ha.

La última pujada abans d’arribar a Segué la vaig fer a peu, acompanyat de dos ciclistes que també es van desentendre de la bici.

Va ser una etapa molt dura ja que a part de la sorra, hi havia moltíssim pendent. Només vaig fer 52km.







20 de setembre del 2011

Últim trekking i Quarta Etapa en Bici: Bandiagara - Bankass, 40km

Pel matí continuem el trekking i visitem poblats propers a Begnimato. Al migdia vaig agafar la moto per tornar cap a Bandiagara. Molt recomenable el País Dogón!

Descans a la terrassa d’un hotel i, mentre menjo un entrepà, em preparo la ruta que faré la mateixa tarda per arribar a Bankass, que només està a 40km de Bandiagara.

Sobre les 15h surto cap a Bankass, els primers 5km es fan per asfalt, després s’agafa una pista molt molt molt guapa passant per poblats dogons, però això si, amb molt desnivell, més del que em pensava. Al primer tram hi ha molta pujada i sort que duia aigua de sobres, Després, una successió de tobogans fins arribar a una baixada molt inclinada, fins i tot hi havia trams del 9%!

Aquí és on vaig registrar la màxima amb la bici, 48kmh. Això si, les vistes espectaculars: a la llunyania es veia la gran plana amb Burkina Faso a l’horitzó. I enrere, la falla de Bandiagara.

Vaig arribar al campament per fer nit. Em vaig trobar un ghanès que estava vivint allà. Va ser amb un dels pocs amb qui vaig poder parlar anglès i em va recomanar una ruta pel meu pròxim destí, San, que encara era lluny, a uns 250km. La seva ruta no em convencia ja que em proposava rodar per asfalt tot el trajecte.









19 de setembre del 2011

Ruta trekking pel País Dogón

Pel matí comencem el trekking passant per Telly (poblat molt xulo) i Ende, on descansem i mengem alguna cosa per matar la gana. Per la tarda la ruta continua, ens dirigim a Yabatalu i després a Begnimato, el poblat que està a sobre de la falla. Dia complet i profitós. Dutxa, uns espaguetis i xerrada amb una parella d’holandesos que feien nit al mateix campament. Vaig dormir novament sota el cel estrellat.







18 de setembre del 2011

Autobús direcció Bandiagara i primera nit al País Dogón

Em llevo ben d’hora pensant que l’autobús cap a Bandiagara sortirà d’hora, però no és així.
Vaig estar a la parada unes tres hores esperant a que s’omplís, on em va donar temps de conèixer un parell de metges cubans. Un d’ells anava cap a Bankass on s'hi estarà treballant els propers 2 anys. Vam compartir el mateix autobús.

Àdhuc sent un trajecte curt (només hi ha 75km de Mopti a Bandiagara), als 25km d’haver sortit de Mopti, l’autobús es va avariar, problemes de canvi, pel que vam estar a la cuneta tres hores ben bones esperant a que l’arreglessin. Durant l’espera, al cubà i a mi ens van invitar a un te.

Dia perdut, em penedeixo de no haver fet aquesta etapa en bici ja que els paisatges són molt xulos, la carretera és asfaltada i poc transitada.

Finalment, el bus aconsegueix arribar a Bandiagara, deixo la bici en un hotel i seguim cap a Bankass. Un cop allà, vam marxar amb el guia i les motillos cap al País Dogón, concretament a Kani-Kombole, on vaig fer la primera nit. Vam sopar cuscús i vaig dormir a la terrassa, matalàs, manta i mosquitera tot veient el cel estrellat, impressionant!





17 de setembre del 2011

Mopti: Passeig en barca pel Níger

Dia tranquil, vaig estar quasi tot el dia passejant pel port de Mopti, la Venècia de Mali, com li diuen alguns. Vaig anar a fer una passejada amb barca pel riu Níger i genial, també vaig veure un poblat de pescadors i, com no, molts malians amb samarretes del Barça. Quan els hi deia que era de Barcelona, encara es posaven més contents. Molts em començaven a anomenar els jugadors un a un: Messi, Iniesta, Xavi, Puyol, etc.

Al tornar a terra, hi havia bastant enrenou de gent, doncs el president de Mali donava una xerrada a l'estadi de la ciutat.

Per la nit va caure un bon xàfec, sort que estava sota sostre!









16 de setembre del 2011

Visita a Djenné i, per la tarda, bus direcció Mopti

Fullejant la guia, el dia interessant per visitar Djenné era dilluns ja que era dia de mercat i la ciutat s’omplia de gent. No obstant, els divendres a les 14h és dia d’oració i també resulta interessant. Aquella mesquita és impressionant, segons em van dir, és la més gran del món feta de fang.

Per la tarda vaig agafar un autobús direcció Mopti. Em vaig haver d’esperar dos hores a que s’omplís, mentre els tres homes que esperaven i venien passatges m’anaven dient “African Time”, i això encara em posava més nerviós.

En el control policial de l’entrada de la regió de Mopti, em van fet baixar la bici de l’autobús. Volien veure algun document conforme la bici era meva. Després volien que els hi donés diners. Per moments pensava que m’hauria de desfer de la bici i seguir el viatge com a backpacker. Finalment, per a o per b, se’ls va passar l’afany de corrupció i vam poder continuar.

Si repetís el viatge, probablement aniria a Mopti en bici, però estava tant cansat que l’autobús m’esperava!!!









15 de setembre del 2011

Tercera Etapa en Bici: Tongué - Djenné, 110km


Etapa dura on les hi hagi. Vaig rodar 110km per arribar a Djenné.

Al poblat veí de Tongué, Wan, que està a uns onze quilòmetres, era dia de mercat. La pista estava plena de gent anava i venia amb els seus carros, rucs, bicis i tot tipus de ferralla atrotinada amb quatre rodes funcionant.

Em vaig recordar d’una frase del llibre Vagabundo en África d’en Reverte: “no hi ha res que espatlli un europeu que no sàpiga arreglar un africà i no hi ha res que construeixi un europeu que no pugui destruir un africà”.

Els sis últims quilòmetres fins arribar a Wan, els vaig compartir amb un ciclista que també anava al mercat. A l’arribar, vaig descansar uns quinze minuts, el bon home em va preguntar si volia un plat d’arròs. Li vaig agrair el gest i vaig seguir rodant.

Els últims 30 quilòmetres fins a Djenné se’m van fer eterns ja que ha havia moltes rectes de 4-5 quilòmetres que se’m feien infinites. Vaig estar a punt d’agafar una furgo per arribar a Djenné, però em vaig dir que tot era psicològic, tot és proposar-s’ho i un ho pot aconseguir.

Vaig fer nit a un hostal i vaig sopar com un campió. 






14 de setembre del 2011

Segona Etapa en Bici: Sié - Tongué, 69km

Aquell dia els camins estaven molt enfangats, havia d’anar sortejant un i altre bassal. En general es podien esquivar però n’hi havia alguns que m’havia de posar-m’hi de ple. Fins i tot vaig tenir una caiguda –sense conseqüències- pel maleït fang!

I, com no, una altra punxada. La vaig reparar i vaig seguir tirant milles.

Sobre les 13h vaig parar a menjar un plat d’arròs i patates en un poblat on era dia de mercat, Fatimé. Em vaig sorprendre del grup que es va formar al meu voltant, no podia passar desapercebut en cap moment! Vaig aprofitar també per comprar unes càmeres per la bici. Definitivament són molt més resistents, roda davantera sana i estalvi, cap més punxada!!! Llàstima que no vaig poder col·locar càmera nova a la llanta del darrere ja que al ser de doble perfil, la vàlvula era massa curta. Curiositat o no, només utilitzen Presta en les seves bicis.

Per la tarda vaig seguir rodant uns altres 15km, on vaig fer nit a Tongué. Aquell poble em va encantar, em van rebre molt bé. Vaig dormir en una habitació de l’ajuntament. Em van deixar un cubell d’aigua per que em pogués netejar. 








13 de setembre del 2011

Primera Etapa en Bici: Ségou - Sié, 65km

Ja hi ha ganes de rodar! Matino, m’aixeco a les 06h per aprofitar bé el dia. Els primers 25km es fan per carretera asfaltada en un estat més que acceptable rodant a 20-22kmh de mitja. Hi ha força vida en aquella carretera i tot el món em saluda. Des d’aquell dia, la simpàtica paraula Toubab (blanc o turista en dialecte mandigna i wolof) m’acompanyarà tot el viatge.

Passats els 25km deixo la carretera que va a Markala i prenc la desviació cap a Dioro, on comença una bona pista. Començo a passar per petits poblats, on en un d’ells dos nens m’acompanyen al següent amb les seves bicis. Què ràpid rodaven amb aquella ferralla!!

Aquesta pista està molt bé per ciclistes, l’únic problema és que els primers 100km no vaig trobar cap botiga de refrescs o aigua potable. A tirar de barretes energètiques i aigua del pou!

Als 40km la primera punxada del día. Un malià que passava en moto per allà es va aturar i em va donar un cop de mà.

Als 55km, una altra punxada. Collons, i això que portava protector de kevlar i líquid autosellant!

Afortunadament, l’atzar o el destí va voler que aquesta punxada es produís a 1km d’un poblat, pel que vaig poder-lo reparar al poblat envoltat de nens i curiosos. Flipàven amb la bicicleta, miraven els pedals (vaig deixar els automàtics a casa. Per una ruta per Àfrica recomano cala peus i bambes de muntanya ja que, tard o d’hora et tocarà caminar). Curiosejaven la suspensió, el seient, les marxes, etc.

Una vegada arreglada la punxada, davant tal aglomeració, li vaig deixar provar la bici a un d’aquells xavals. L’amic va fer un parell de rectes pel seu poble i, al tornar, em va donar la ma amb un somriure d’orella a orella. Després els hi va explicar als seus, suposo, les sensacions que havia tingut.

Estava fet pols, aquella parada m’havia anat molt bé per descansar. Em van portar un plat d’arròs que estava boníssim! Després, em van invitar a fer un te a sota d’un baobab. Tres dels xavals petits que anaven a escola, sabien un xic de francès, pel que no paraven d’assetjar-me a preguntes i després traduir al bambara (un dels idiomes de Mali): Per què has vingut en bici per aquí? No prefereixes el cotxe? Tant diferent és Espanya de Mali? Per què se’n va anar Eto’o del Barça?

Vaig estar quasi 3 hores amb aquella bona gent. Després, vaig marxar seguint el meu pla de ruta sense saber on faria nit.

Merda, als 10km una altra punxada! En realitat no eren punxades ni llantassos sinó que la càmera s’esquerdava, suposo que per la mala qualitat o pel calor, és quelcom que encara ara em pregunto.

Com que ja havia rodat uns 65km i estava al costat d’un altre poblat, vaig decidir que aquella nit dormiria a la tenda de campanya.

M’estava preparant la tenda mentre pastors amb bestiar acabaven la seva jornada i els nens es banyaven en una espècie de llac. Tots curiosejaven i em saludaven. Em vaig adonar que em vaig deixar el frontal a l’alberg, gran error! Em vaig dir a mi mateix que, sense llum, aquella nit dormiria moltes hores.

Quan portava una hora estirat començo a escoltar una tempesta que s’acosta lentament des de la llunyania i no li vaig donar més importància. En dos hores ja la tenia a sobre i cada cop era més intensa, a l’estil tempesta tropical. La primera hora va ser suportable però després la va acompanyar un fort vent que no va parar en 4h.

Del vent que feia, es va desmuntar un vent de la tenda, pel que la resta de la nit vaig haver de, amb el braç, aguantar una cantonada de la tenda per a que no acabés de caure. Va ser la pitjor nit, vaig dormir molt poc i tenia unes ganes enormes de que es fes de dia per recollir i seguir rodant.





12 de setembre del 2011

Ségou

Pel matí vaig veure el mercat de Ségou on venien de tot, tant d’alimentació com de plàstics i gomes africanes de tot tipus: sabatilles, cubells, plats, etc.

Per la tarda a l’escola d’art, tot i que no vaig trobar-hi ningú! Només vaig poder veure alguns quadres.

Carregar bidons i reposar a l’alberg ja que al dia següent començaria la meva ruta en bici direcció a...Djenné!





11 de setembre del 2011

Cap a Ségou en bus!

Bamako és una ciutat caòtica i amb moltíssim trànsit, és per això que vaig decidir començar la ruta a Ségou. Així doncs, de Bamako a Ségou vaig anar en autobús local.

Em dirigeixo amb la bici i les alforges al barri de Sogoniko on pregunto a la primera estació d’autobusos per anar a Ségou. No hi ha busos aquell dia! En el barri de Sogoniko hi ha moltíssimes companyies que operen cap a altres ciutats malianes i inclús amb el països veins: Senegal, Gambia, Guinea, Burkina, Ghana, Benín i Togo, així que vaig anar cap a una altra estació.

A la segona, em van dir que hi havia un autobús diari però que sortia a les 15h (eren les 9h del matí!). Era massa temps per esperar-me, pel que vaig seguir rodant fins trobar “Somatra Transport”, una de les companyies més conegudes de Mali. Vaig tenir sort i només em vaig haver d’esperar dues hores a que sortís el bus! Un cop en marxa, em va sorprendre que cada parada que feia el bus, una multitud de venedors pujaven com a bojos al bus per oferir-te sucs, galetes, pa, fregits, entrepans, fruita, cacauets, etc.

Quelcom curiós també, són les inscripcions textuals en autobusos i furgonetes que no et deixen mai indiferent: “Bonne Chance!”, “Dieu nous aime”, “Tous ensemble”, “La vie est un combat”, “Tout passe”, etc.

Arribat a Ségou, vaig sopar i després vaig baixar a fer un te amb uns xavals que hi havia per allà. Després, vaig anar amb dos d’ells a fer una Flag (cervesa) a un bar musical. Al ser diumenge, no hi havia molt ambient però em va sorprendre la bona rebuda dels vuit o deu transeünts que freqüentaven el bar.





10 de setembre del 2011

Bamako

Quina calda que fa, no porto ni una hora de peu i ja m’he pres dos refrescs! Pensava... on m’he fotut? La que m’espera quan agafi la bicicleta!! Dedico el matí a obrir el paquet i preparar la bici per la ruta. Tot perfecte excepte el cable del conta, que va arribar trencat. Vaig pensar en buscar algun soldador per Bamako però finalment el vaig arreglar jo mateix amb una mica de cola i cinta americana.

Per la tarda, vaig anar a donar un tomb amb la bici (sense alforges) per Bamako. Com que a l’avió no em van deixar pujar els cartutxos de butà pel fogonet, vaig estar buscant cartutxos però cap d’ells era compatible, així que res, no el vaig poder utilitzar.

Després, cap a l’alberg novament. Em va sorprendre la quantitat de turistes que estan de ruta per l'Àfrica Occidental amb moto o furgo.




9 de setembre del 2011

Avió i Arribada a Bamako





19h Sortida de Barcelona amb Royal Air Maroc destí Bamako amb escala de 2h a Casablanca. 

Esperant a l’aeroport de Casablanca, un belga em va demanar el mapa de Mali per fullejar-lo. Em va dir que havia viscut 5 anys a Mali (a Ségou) i que ara estava vivint a Burkina. Quan li vaig explicar la ruta que faria en bici, es va posar les mans al cap i em va dir: “Really? Be careful!!”. Si ja tenia dubtes de si anar o no a Tombuctú i altres regions, em va acabar de convèncer de no anar cap aquella zona ja que operen cèl·lules d’Al Qaeda del Magreb Islàmic (AQMI) i existeix risc de segrest. Em va recomanar Ségou ja que és una ciutat molt tranqui-la i gens perillosa, així com un poblat a uns 50km al nord-oest de Bamako que no vaig acabar anant-hi.

Arribada a Bamako dissabte de matinada sobre les 02.40h hora local. A Mali són 2h menys. Resulta bastant estressant anar esquivant la gran quantitat de pesats que t’estan esperant fora de l'aeroport, ja sigui per oferir-te canvi de divisa o per oferir-te transport, tot i que no crec que sigui gaire diferent respecte d’altres aeroports. Menys mal que m’esperava el conductor de l’alberg on m’allotjaria.  

8 de setembre del 2011

Material

Ja feia temps que tenia ganes de tornar per l'Àfrica Negra, l'autèntica, però aquest cop em venia de gust fer un viatge cicloturístic. Finalment, la idea de pedalejar Mali em va venir de veure un documental del "Temps d'Aventura" molt xulo:







En un principi volia fer la ruta de Bamako (capital Mali) a Uaga (Ouagadougou, capital de Burkina Faso), si, una senyora ruta, però hi havia tres problemes: 1- poc temps per fer els vora mil quilòmetres que separen ambdues capitals, 2- preu del visat de Burkina, que realment és excessivament car, i 3- la seguretat a la zona fronterera del Sahel i Gao. 
Així que finalment només vaig fer Mali.


Adjunto llista de material que em vaig endur:


ROBA
-  1 Pantaló no gaire gruixut
-  3 Pantalons curts
-  1 Dessuadora
-  3 Samarretes
-  1 Samarreta màniga llarga
-  4 Calçotets
-  4 Mitjons
-  Tovallola
-  Gorra i Barret
-  Botes de muntanya per pedalar i caminar
-  Avarques
-  Xancletes


BICI I RECANVIS
-  Bicicleta GT Avalanche 1.0
-  Protector de càmeres kevlar
-   6 Bidons d’aigua d’un litre cada un (me’n vaig endur masses!)
-  Alforges Ortlieb
-   Retrovisor
-  Parxes i cola
-  Radis Rodes
-  Clau de Radis
-  2 Càmeres: una de normal i l’altre amb líquid autosellant
-  Inflador petit (Schrader i Presta)
-  Eines multiús: allen + tronxacadenes + fixes + tornavís punta i estrella
-  Patilla canvi
-  Patilla canvi
-  Passador roda recanvi
-  Passador seient recanvi
-  Cadena de recanvi
-  Coberta de recanvi (26 x 2.00)
-  Cables fre i canvi
-  Brides i Cinta Americana
-  Cargols de diferents mides
-  Pinzell i esprai lubrificant cadena


FARMACIOLA I NECESSER
-  Gasses
-  Betadine en pomada
-  Tiretes
-  Tiorfan
-  Sèrum Oral
-  Ultralevura
-  Gelocatil i aspirines
-  Pinces
-  Pastilles Malarone
-  Pastilles per potabilitzar l’aigua (imprescindible)
-  Relek i Goibi
-  Crema solar
-  Norit detergent viatge
-  Necesser amb raspall i pasta de dents, sabó


ALTRES
-  Guia de Mali
-  Mapa Cartogràfic
-  Diccionari Fr-Cat, Cat-Fr
-  Llibre, Vagabundo en África, de Javier Reverte
-  GPS Garmin Dakota 20 (gran compra, imprescindible!)
-  Sac de dormir
-  Mosquitera 1 x 1,50 x 2,05
-  Lot Frontal
-  Tenda de Campanya Ferrino Lightent 2
-  Fogó Primus i cartutxos butà
-  Cassoleta, Plat i coberts
-  Navalla multiús
-  Ulleres de sol
-  Càmera de fotos i piles de recanvi
-  Telèfon mòbil, carregador i reproductor de música
-  Targetes de crèdit, mínim 2
-  Assegurança, mai serveix per res però...
-  Passaport i targeta de vacunes
-  Fotos Carnet, a l’aeroport te’n demanen un parell
-  Barretes energètiques i Isostar en pols per barrejar amb aigua dels pous
-  2 Pops
-  Gomes de pollastre
-  Bosses plàstic